Sıkça Sorulan Sorular
-
Kütüphaneye üye olmak için ne yapmalıyım?
Türkiye Adalet Akademisinde eğitim gören adaylar, hâkimler ve Cumhuriyet savcıları ile Akademi personeli kütüphanenin üyesidir. Akademi’de eğitim gören adayların Kanuni Kütüphanesi’ne üyelik işlemleri otomatik yapılmaktadır. Eğitim göre adaylar dışındaki kullanıcılar ise sicil numaralarıyla kütüphaneye üyelik işlemlerini gerçekleştirerek şifre edinmelidir.
-
Kütüphane hesabımı nasıl kontrol edebilirim?
Kütüphane web sayfasından Kütüphane Hesabım kısmına ya da katalog tarama sayfasındaki Kütüphane Hesabım kısmına tıklanmalıdır. Kullanıcı adı kısmına; eğitim alan adaylar, hâkim ve Cumhuriyet savcıları ve Akademi personeli sicil numaralarını yazmalıdır. Şifre kısmına; eğitim alan adaylar Akademi tarafından kendilerine verilen ve Aday Bilgi Sistemi’ne girmek için kullanılan şifrelerini, hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile Akademi personeli de kütüphane tarafından kendilerine verilen şifrelerini girmelidir.
-
Merkezinizden bireysel görüşme ayarlayabilmem için ne yapmam gerekir?
Merkezimize bireysel olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuruya ilişkin gerekli bilgiler alındıktan sonra KGEM uzmanları uygun olduğu takdirde ön görüşmeniz yapılacaktır. Uygun değilse vermiş olduğunuz uygun saatlerinize göre en kısa sürede randevu ayarlanarak size haber verilecektir.
-
Kütüphane kaynakları nasıl ödünç alınır?
Kütüphaneden kitap ödünç alabilmek için üye olmak zorunludur. Üyeler; Akademimizde eğitim alan adaylar, hâkimler ve Cumhuriyet savcıları ile Akademi personelinden oluşmaktadır. Diğer kullanıcılar kaynaklardan kütüphane içinde faydalanabilirler, bu kullanıcılar için ödünç alma işlemi yapılmamaktadır. Kütüphane ödünç verme işlemleri sırasında sicil numaralarının yer aldığı kimlik kartları gösterilmelidir.
-
Kütüphane üyesi olarak kaç tane materyal ödünç alma hakkına sahibim?
Kütüphane üyesi bir defada en fazla 7 kitabı 20 gün süreyle ödünç alabilir.
-
Ödünç aldığım kaynağın süresini nasıl uzatabilirim?
Kullanıcılar ödünç aldıkları kaynakları 2 kez kütüphane hesapları üzerinden 1 kez de kütüphaneye gelerek toplamda 3 kez uzatma hakkına sahiptir. Kütüphane web sayfasından Kütüphane Hesabım kısmına ya da katalog tarama sayfasındaki Kütüphane Hesabım kısmına tıklayarak kullanıcı adı ve şifre girerek hesabınıza giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra sayfanın üstünde bulunan Hesabım kısmına tıklayınız. Ödünç Alınanlar kısmına tıkladığınızda ödünç aldığınız kaynakların listesi görülecektir. Uzatma işlemi yapmak istediğiniz kaynağın yanında yer alan kutucuğu işaretleyip “süre uzat” butonunu tıklayınız, tıkladıktan sonra uzatma işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız. Ödünç süresi dolan veya başka kullanıcı tarafından ayırtılan kaynakların süre uzatımı yapılamaz.
-
Bir kaynağa ihtiyacım var ancak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmış, ne yapmalıyım?
"Kütüphane Hesabım" alanından giriş yaptıktan sonra ödünçte olan istediğiniz kitabın detay bilgisine girdikten sonra "Ayırt" butonuna tıklanmanız yeterli olacaktır. Ayırtılan kaynak kütüphaneye iade edildiğinde e-postanıza bilgilendirme maili gelmektedir. Ayırtmış olduğunuz kaynak, 3 (üç) gün ayırtma rafında bekletilir. 3 (üç) gün içinde ödünç alınmadığı takdirde kütüphane rafına kaldırılır.
-
Bir başkası adına ödünç kaynak alabilir miyim?
Kullanıcılar sadece sicil numaralarının yer aldığı kendi kimlik kartlarıyla işlem yapabilirler, bir başkası adına işlem yapılamaz. Sadece iade işlemi başkasının adına yapılabilir.
-
Kütüphane kataloğunu nasıl tarayabilirim?
https://kanuni.taa.gov.tr ya da https://katalogkanuni.taa.gov.tr adreslerinden birine giriş yapılarak ana ekranda yer alan arama butonundan kütüphanede bulunan basılı kaynaklar taranabilir, kütüphane sayfasının üst tarafında yer alan veritabanları kısmından da abonelikleri tamamlanan veritabanlarında arama gerçekleştirilebilir. Kütüphane içerisinde yer alan tarama bilgisayarlarını kullanarak da tarama yapılabilir. Kütüphane koleksiyonu yazar, kitap adı, konu, yayıncı bilgisi ISBN vb. kriterlerle taranabilir.
-
Bir kaynağın kütüphanede olup olmadığını nasıl öğrenirim?
Kütüphane kataloğundan veya kütüphane sayfasında yer alan "Katalog Tarama" sekmesinden tarama yapılmalıdır. Aranılan kaynak ödünçte ise kaynağa ayırtma yapılılabilir, kütüphane koleksiyonunda aranılan kaynak yoksa istekte bulunulabilir.
-
İstediğim kitap kütüphanede yoksa ne yapabilirim?
Kütüphane sayfasında ve katalog tarama sayfasında yer alan İstek Formu doldurarak kaynağın koleksiyona eklenmesini talep edebilir.
-
İstediğim kitabı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?
Katalog taraması yaparak kaynağın bir başka kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Kaynak ödünçte olmadığı halde rafta yoksa kütüphanecilere başvurulur.
-
İadesi geciken kaynaklar için kütüphanenin belirlediği cezalar nedir?
İade süresi geçmiş kaynaklarda kullanıcı için bir sonraki kitap ödünç alımında süre kısıtlaması uygulanacaktır. Bu kullanıcılar, iade süresi geçen kaynakları iade ettiği günden itibaren 1 hafta süreyle kitap ödünç kitap alamayacaktır.
-
Kaynağı kimin ödünç aldığını öğrenebilir miyim?
Hayır, kullanıcı bilgileri gizli tutulmaktadır.
-
Kütüphanede internet erişimi sağlayabileceğim herhangi bir yer var mı?
Evet, zemin katta bulunan bilgisayar alanında 15 adet internet erişimli bilgisayar bulunmaktadır.
-
Elektronik kaynaklara nasıl ulaşabilirim?
Kütüphane ana sayfasının üst tarafında yer alan veritabanları kısmından abonelikleri tamamlanan veritabanlarında arama gerçekleştirilebilir.
-
Dergileri ödünç alabilir miyim?
Dergilerin ödünç verilmemektedir, kütüphane içerisinde kullanılabilir.
-
Süreli Yayınlara (dergiler, magazinler, gazeteler) nasıl ulaşabilirim?
Basılı dergilerin güncel sayıları Süreli Yayınlar rafında yer almaktadır. Elektronik dergilere ise Jurix veritabanından tarama yaparak ulaşabilirsiniz.
-
Kullanıcıların kütüphane içinde kendi bilgisayarlarıyla internete erişim imkanları var mıdır?
Kütüphane içerisinde kablosuz ağ hizmeti bulunmaktadır.
-
Kayıp eşyalar için nereye başvurabilirim?
Kayıp eşyalar için ödünç verme bankosuna başvurulabilir.
-
Kütüphaneye gelirken yanımızda yiyecek, içecek getirebilir miyiz?
Kütüphane içinde, su haricinde yiyecek, içecek getirilemez.
-
Kütüphane, haftanın hangi gün ve saatleri açıktır?
Kütüphane hafta içi 08.30-17.20, hafta sonu kapalı. Kütüphanenin zemin katında 7/24 kullanılabilir çalışma alanı bulunmaktadır.